Brambory

Brambory patří k nejvšestrannějším potravinám

Brambory

Dají se připravit na mnoho chutných a zdravých způsobů.

Brambory obsahují téměř všechny minerály a stopové prvky. Naleznete v nich draslík (odvodňuje tělo při nemocech srdce a ledvin, vyplavuje škodliviny), vápník a fosfor (součást kostní tkáně), zinek (pro tvorbu hormonů), niacin, kyselinu listovou (pro krvetvorbu a nervy), ale tím výčet nekončí. Brambory mají značné množství hořčíku, železa, mědi, kobaltu, fluóru, vitaminů skupiny B, kyselinu pantotenovou, vitamin C.

Posilují srdce a krevní oběh, regulují hospodaření vodou v těle, posilují svaly a tkáně, odstraňují zácpu, snižují krevní tlak. Nezralé zelené části brambor obsahují rostlinný jed glykoalkoloid, který se neničí ani vařením, proto příliš naklíčené nebo zelené brambory nekonzumujeme. Při vaření používáme co nejméně vody, aby nedocházelo ke ztrátě vitaminu C a minerálních látek.

Odrůdy brambor

Brambory

Kromě barvy dužniny, barvy slupky a také ranosti brambor přibyl v posledních letech pro výběr odrůd další podstatný parametr, a to varný typ, který udává vlastnosti hlíz po varu, a tím pádem i konzumní použitelnost brambor.

Varný typ A (označovaný zelenou barvou):
Brambory s pevnou, tuhou, jemnou až středně jemnou dužninou po varu, jen velmi slabě moučnaté, nerozváří se ani delší dobou varu. Jsou vhodné především do salátů, pro vaření ve slupce „na loupačku“ a jako příloha.

Varný typ B (označovaný červenou barvou):
Brambory s polopevnou, vlhkou až sušší, jemnou až hrubší dužninou po varu, mírně moučnaté, vařením se částečně rozsypávají. Jsou ideální jako příloha, vhodné především k restování a také do salátů, gulášů, polévek i těsta.

Varný typ C (označovaný modrou barvou):
Brambory s měkkou dužninou po varu, moučnaté, vařením se rozsypávají, snadno se rozvaří. Jsou ideální na přípravu kaší a těsta, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu, hodí se na hranolky, bramborák nebo placky. Protože jednotlivé varné typy nejsou striktně vymezeny, v obchodech se prodávají i brambory typu A-B nebo B-C. Existuje také typ D, který je však určen pro průmyslové zpracování.

 

Novinky a Aktuality
Co se děje ve firmě Zelik s.r.o.

Nové objednávkové tel.číslo!

601 392 713

K článku nejsou zatím žádné komentáře!

Přidání komentáře



Bold text Italics Link    :-) ;-) 8-) :-D :-P :-O :-( :-/ ;,( ]:-D :-[

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslici jedna:

Co o nás říkají

picture "Jsem pravidelným odběratelem čerstvé zeleniny do své provozovny a mohu jenom doporučit."

od: Pavla Veselá, Praha

O nás

Hlavní náplní naší práce je rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny pro restaurace, školní jídelny, školky, nemocnice, výrobny a veškerá ostatní stravovací zařízení.