Ovoce

Ovoce – zdroj zdraví

Ovoce od Zelik

V racionální výživě člověka má nenahraditelnou úlohu.
Podle statistických údajů je však současná spotřeba ovoce u nás nedostatečná a řadíme se tak na 17. místo na světě, což se odráží i na nepříznivém zdravotním stavu našeho obyvatelstva.

Ovoce obsahuje látky důležité pro výživu. Jejich předností je nízká energetická hodnota. Přitom obsahují látky potřebné pro životní pochody v organismu a pro jeho zdravý vývin.

Podstatnou část tvoří voda (70 – 95 %). Kromě vody obsahuje organické kyseliny (citrónovou, jablečnou, vinnou), sacharidy (glukózu, fruktózu, sacharózu), dusíkaté látky, vlákninu (celulózu), pektinové látky, minerální látky, vitamíny, flavonoidy, antioxidanty, rostlinné pigmenty, enzymy, látky aromatické a chuťové. Mnohé z nich jsou rozpustné ve vodě a tvoří ovocnou šťávu. Nejvíc draslíku mají meruňky, vápníku a hořčíku jahody a maliny, železa jablka, hrušky a černý rybíz.

Zdravotní význam ovoce.

Nejčastěji se zdůrazňuje obsah vitamínu C. Řídí mnohé chemické procesy, posiluje imunitní systém a celkově povzbuzuje organismus. Velmi bohaté na vitamín C jsou šípky, černý rybíz, jahody, acerola, kiwi, černý bez, rakytník řešetlákový.

Důležitý význam mají i rostlinné pigmenty, jako je beta-karoten (provitamín A), známý svým výrazným protinádorovým účinkem. Nacházíme ho v červeném a oranžovo-žlutém ovoci (šípky, meruňky, broskve, mango, ananas). Antokyanidiny – voděrozpustné modré, fialové a červené pigmenty (jahody, maliny, třešně, černice, borůvky, grepy, černé rozinky), potlačují syntézu cholesterolu. Proto jmenované ovoce poskytuje ochranu i proti srdečním chorobám.

Draslík reguluje hospodaření s vodou a solí v organismu. Ztráta tělesných tekutin pocením se dá znovu vyrovnat konzumací většího množství ovoce a osvěžujících ovocných šťáv.

Zdravotní význam ovoce spočívá i v regulaci činnosti trávicího ústrojí, hlavně působením vlákniny, pektinových látek a některých organických kyselin. Doporučuji denně sníst minimálně jednu porci ovoce, samozřejmě v syrovém stavu.

Citrusové plody mají četné zdravotní přínosy. Představují dobrý zdroj dostupných sacharidů, obsahují významné množství dietní vlákniny a jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Konzumace citrusů je výhodná u lidí, kteří jsou vysoce ohroženi nedostatečnou dietou a také může být přínosná pro ty, kteří se rádi přejídají a trpí obezitou, dále také u chronických onemocněních se vztahem k výživě jako jsou například cukrovka a srdeční onemocnění. Citrusy jsou například ideální složkou diety s nízkým obsahem tuků nebo sodíku.Mnoho dietetiků a zdravotnických odborníků učí o propojení diety a zdraví, z čehož vyplývá význam konzumace vyvážené a pestré stravy.

Během několika posledních let je kladen důraz na zvýšený příjem ovoce a zeleniny pro celou skladbu populace včetně malých dětí, adolescentů, dospělých i starých lidí. Citrusové plody by měly být součástí dobře vyvážené zdravé stravy. Nejenom, že poskytují esenciální nutriční faktory, ale také chrání organismus proti nemocem.

 

Novinky a Aktuality
Co se děje ve firmě Zelik s.r.o.

Nové objednávkové tel.číslo!

601 392 713

K článku nejsou zatím žádné komentáře!

Přidání komentáře



Bold text Italics Link    :-) ;-) 8-) :-D :-P :-O :-( :-/ ;,( ]:-D :-[

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslici jedna:

Co o nás říkají

picture "Jsem pravidelným odběratelem čerstvé zeleniny do své provozovny a mohu jenom doporučit."

od: Pavla Veselá, Praha

O nás

Hlavní náplní naší práce je rozvoz čerstvého ovoce a zeleniny pro restaurace, školní jídelny, školky, nemocnice, výrobny a veškerá ostatní stravovací zařízení.